Стажанти на Спасителния център за диви животни
В района на Сакар

15.04.2013 ·   Новини

 

Стажанти на Спасителния център за диви животни посетиха района на Сакар

През изминалите почивни дни, стажанти на Спасителния център за диви животни посетиха района на Сакар планина. Там те, заедно с техния наставник д- р Руско Петров, проведоха  профилактичен преглед на 30 коня, собственост на Зелени Балкани и местни собственици.
Като част от дейностите по проект  Възстановяване на белошипата ветрушка, LIFE11 NAT/BG/360, стадото коне (хергеле), трябва да се погрижи мястото за освобождаване на ветрушките в Сакар, да се превърне в пасище, с добре изпасана и ниска трева, в която ветрушките лесно да могат да ловуват своята плячка - насекоми, гризачи и дребни влечуги.
В рамките на посещението си в Сакар, учениците от ПГВМ "И.П.Павлов"- Стара Загора, видяха и изграждащата се постройка и съоръжение (адаптационна клетка) за освобождаване на белошипи ветрушки. Именно там, в края на май се очаква да пристигнат първите белошипки.
Дъждовното и мрачно време не спря ентусиазма на учениците, които обиколиха няколко гнезда на царски орли в района. Обиколката продължи към село Маточина, където разгледаха и информационния център на Зелени Балкани, крепостта Букелон, и скалната църква на селото.
В рамките на посещението си стажантите на Спасителния център направиха и подхранване на една от двойките царски орли.
Стажът на учениците в Спасителния център за диви животни се осъществява по проект "Ученически практики и студентски практики" на Министерството на образованието и науката.

За контакти :
Руско Петров,
Ветеринарен лекар, Спасителен център за диви животни СНЦ "Зелени Балкани"
проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка", LIFE11 NAT/BG/360
Тел: 0884 87 75 44 ; е- mail : rpetrov@greenbalkans- wrbc.org
Дейвид Вълчев ,Стажант в Спасителен център за диви животни
Тел: 0894 39 69 60Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора © 2024