Необичайна и интересна година е 2020 – та. До февруари всичко върви в рамките на очакваното. Март започва с празници, но завършва в пандемията, която все още ни владее. В противоречивия поток от информация, потънали в несигурност и нови преживявания, свързани с новия начин на обучение, най- изненадващо, през април, дойде новината за сериозен ремонт на общежитието. Години чакано събитие!

Общежитието е разположено на юг от НПГВМ”Иван Павлов” – Стара Загора. Изградено е през 1970 г. на четири етажа, със застроена площ 974 кв.м. През годините до 2020 г. са извършвани поддържащи ремонтни дейности и един по – голям ремонт. Най – после масивната сграда, чиито стаи пазят мислите, емоциите и стъпките на десетки ученици израснали там, ще получи внимание!

През април 2020 г.  НПГВМ „Иван Павлов” е одобрена за финансиране по инвестиционната програма на МОН за 2020 г. за ремонт на общежитието на стойност 934 000 лв. Следва процедура по избор на фирма – изпълнител. Избрана  е Алфамаркет Прим ЕООД.

Месеците юни и юли ще бъдат запомнени от възпитателите и служителите в общежитието, с усиления труд по освобождаването на сградата от цялото обзавеждане и имущество, трупано през годините.

Големият ремонт стартира на 27 юли 2020 г.

Бе извършено цялостно саниране на сградата с най-съвременна система за топлоизолация. На покрива бе подменена цялата хидроизолация и обшивките. На подпокривното пространство бе положена допълнителна изолация, която води до запазване на температурата в цялата сграда.

Обновени бяха общо 73 бани в стаите на учениците, в които бяха монтирани нови отоплителни лири, душове, тоалетни  тип моноблок, мивки, нови фаянсови плочки. Изградена е нова отоплителна система, с подменени нови полипропиленови тръби  хоризонтално и вертикално и преминаване от отворен към затворен тип отоплителна система. Подменени бяха част от старите радиатори. На всички радиатори са поставени термовентили за регулиране на температурата в стаята.

Всички стаи, коридори и фоайета бяха боядисани, поставен е ламиниран паркет в 80 % от стаите, спортната зала, занималните. Сменени са 120 външни интериорни врати и някои от вътрешните. Вратите към баните са алуминиеви. Нова дограма е поставена на южния и северния вход, на фоайетата, занималните, стълбищните площадки, коридорите, северните стаи и мазето. Сменени са вратопрозорците и на източните тераси. Поставена е противопожарна врата към мазето.

Подменен е хоризонталният тръбопровод за отпадни води с тръби с по-голям диаметър. Подравнен и укрепен е подът в коридора на мазето, който беше пропаднал в източната му част.

Септември дойде и усилието от страна на възпитателите и служителите да се оборудват стаите за обитаване, беше огромно. Да не пропуснем и колегите от училище, които се включиха в работата и ни зарадваха много. Трудът и желанието учениците да могат да се настанят на 15 септември бяха вложени успешно!

Най- крупният ремонт в историята на общежитието завърши в срок за радост на всички – ученици, възпитатели, учители, ръководство.

Учебната 2020/2021 година стартира успешно!

Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора © 2024