НПГВМ „Иван Павлов“ - Домакин на Национална Олимпиада

22.03.2023 ·   Новини

НПГВМ „ИВАН ПАВЛОВ“ – ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА

На 18 и 19 март за петдесет и пети пореден път се проведе Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда. Тази година домакин на престижното събитие бе Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов” – Стара Загора. 118 участници от Гоце Делчев, Благоевград, Варна, Велико Търново, Добрич, Плевен, Пловдив, Кърджали, София, Казанлък и Стара Загора, разделени в пет възрастови групи, премериха сили и показаха знания в науката на бъдещето.

Участниците и техните ръководители бяха посрещнати на 17 март и след настаняването им в хотел „Верея”, в конферентната зала бяха поздравени от деца от НУМСИ „Христина Морфова”, Второ основно училище „Петко Славейков”, от Шесто основно училище „Свети Никола” и от Детско-юношеския фолклорен състав „Броеничка”.

Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда е сред най-старите интелектуални състезания в страната. Едва ли някой от младежите и ръководителите им знаеха, че са в Стара Загора, град на 8 000 години, който освен всички свои достойнства е и рожденото място на ВАСИЛ ИВАНОВ АТАНАСОВ, авторът на първия учебник по химия след Освобождението! В него той въвежда оригинална химическа номенклатура: „НАЧАЛНА НЕОРГАНИЧЕСКА ХИМИЧЕСКА ТЕОРИЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ РЕАЛНИ УЧИЛИЩА И ГИМНАЗИИ“ / 1880 година/. Васил Атанасов е подпредседател на Пловдивското изложение през 1892 година, сред организаторите е на участието на България в Световното изложение в Анверс, Белгия. / 1894/. През 1900 година химикът старозагорец е помощник главен секретар на Световното изложение в Париж. Работи за развитието на местното производство на сярна киселина, суперфосфати и желязо.

Приветствие към участници и преподаватели от страна на града домакин отправиха г-жа Станимира Димитрова – началник-отдел „Образование” към община Стара Загора и г-жа Милена Йолдова – Стоянова – началник на Регионално управление на образованието – Стара Загора.

Главният експерт по ХООС в Министерството на образованието и науката Весислава Панджерова също поднесе приветствие към присъстващите. Тя връчи знамето на олимпиадата на домакините в лицето на д-р Камен Ябълкаров – директор на НПГВМ „Иван Павлонв”. Д-р Ябълкаров също поздрави участниците, като им пожела успех и предизвикателства. „Нека Националната комисия се затрудни от вашите отговори и открития, нека медалите не стигнат ...” – с усмивка добави той.

Председателят на Националната комисия доц. д-р Донка Ташева направи инструктаж на участниците и даде старт на 55-та олимпиада по ХООС.

Първият ден премина при отлична организация от наша страна. След приключване на учебния процес, учениците посетиха Регионалния исторически музей и Неолитните жилища. Децата изразиха възхищението си от запазените паметници в града и обсипаха гидовете с интересни въпроси.

За пета възрастова група олимпиадата продължи и в неделния ден. След приключването на практическата част, участниците посетиха Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани”- водеща организация в областта на опазването на редки видове и местообитания в България. И тук младите химици показаха заинтересованост и съпричастност към работата на ветеринарните лекари.

Удовлетворени от работата си, обогатени с нови впечатления и приятелства, младите химици се разделиха, отнасяйки 15 награди.

ПРОТОКОЛ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА 55-та ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА - ПЪРВА състезателна група

ПРОТОКОЛ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА 55-та ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА - ВТОРА състезателна група

ПРОТОКОЛ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА 55-та ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА - ТРЕТА състезателна група

ПРОТОКОЛ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА 55-та ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА - ЧЕТВЪРТА  състезателна група

ПРОТОКОЛ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА 55-та ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА - ПЕТА състезателна група

П Р О Т О К О Л ЗА ЛАУРЕАТИТЕ НА 55-та ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДАНационална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора © 2024