Международeн проект "Зелената химия в Европа"
Електронен учебник по химия и система за класификация

20.10.2014 ·   Новини

 
 
Електронен учебник и система за класификация след проекта "Зелената химия в Европа" - 15 октомври 2014
Автор: Димка Кабаиванова
Телевизия - Стара Загора


През третия ден от работната среща по Международния проект "Зелената химия в Европа", изпълняван от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Стара Загора и училища от пет страни в Европа. Електронен учебник по химия и система за класификация ще са крайните продукти по проекта. Проектът "Зелената химия в Европа" е по Програма "Леонардо да Винчи". Работата по него приключва в средата на юни 2015 година. Както ТВ Стара Загора съобщи, тази година работната среща домакинства старозагорската Професионална гимназия по ветеринарна медицина. 40 учители и ученици от Австрия, Унгария, Румъния, Италия и Турция днес посетиха Регионалния исторически музей и пивоварна "Загорка". По- късно в залата на гимназията партньорите по проекта обсъдиха бъдещото му развитие. Естер Вилани е преподавател по английски език в училище в Будапеща, което е специализирано за изучаване на химия и информационни технологии. Тя е координатор на проекта от страна на това учебно заведение в Унгария. Тридесет ученици от училището в Будапеща участват в проекта директно, но, по думите на Естер Вилани, индиректно в него участват над 100 ученици. Естер Вилани сподели и впечатлението си от старозагорската професионална гимназия и от Стара Загора. Утре програмата предвижда посещение на розоварна и етнографски комплекс. Гостите ще могат да видят храм- паметкика в град Шипка, тракийската гробница в Казанлък, гробницата "Голямата Косматка" в Долината на тракийските царе и Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", където ще бъдат връчени и сертификати на участниците в проекта.

 

*****


 
ГИМНАЗИЯ ПО ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА "ИВАН П. ПАВЛОВ" - ГР. СТАРА ЗАГОРА ПОСРЕЩА  ГОСТИ ОТ ЕВРОПА


     Повод за домакинството е четвъртата работна среща по Европейски проект "Зелената химия в Европа".
     От 13 до 18 октомври 2014г. гимназията ще посрещне 40 учители и ученици от Австрия, Унгария, Румъния, Италия и Турция, които ще вземат участие в работната среща. Проектът е финансиран по програма "Учене през целия живот", секторна програма "Леонардо да Винчи", дейност Партньорства.
     Проектът е свързан с проучване, изследване и представяне на "Дванадесетте принципа на Зелената химия".
     В часовете за лабораторни упражнения по химия, учениците прилагат принципите, като създават продукти, съобразени с идеите на 12- те принципа - рециклиране на хартия, получаване на сапун от екологични съставки, получаване на разтвор за консервация на животински органи и др., които се съхраняват за учебни цели.
     Проучват как производствени предприятия работят, респектирайки зелената химия. Посещават предприятия и наблюдават тези процеси. Едно от тях е пивоварна "Загорка" и построеният от нея единствен за сега "Зелен склад" за готова продукция.
     Тих партньор на гимназията по проекта е козметично предприятие "Арома", което е известно със своята "Зелена линия" от козметични продукти.
    По време на работната среща учениците, участващи в проекта и гостите ще посетят "Загорка" и "Арома" и ще наблюдават производството.
    В програмата е включено посещение в резерват "Дамасцена" с. Скобелево, където ще се запознаят с производството на розово масло.
    Културната програма включва посещение на музеи и паметници на културата в Стара Загора и областта.
    Гостите ще се насладят на красивия български фолклор, представен от ансамбъл "Загоре" в едночасов концерт, изпълнен специално за тях.
      
Таня Картулева    
Координатор на проекта
тел. 0878 190 351Категории

 Новини
 Постижения

Последни публикации:

10.06.2019
   Постижения
Първо място с "Предложение" на А. П. Чехов
Клубът по интереси "Руски театър и слово" на НПГВМ

05.06.2019
   Новини
5 юни - Световен ден на околната среда в НПГВМ "Иван Павлов"
клуб "Мисли зелено"

03.06.2019
   Новини
Аз знам, аз избирам, аз мога!

28.05.2019
   Новини
24 май 2019

30.04.2019
   Новини
140 години от приемането на Търновската конституция
Конкурс за есе или рисунка

Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора © 2019