Международeн проект "Зелената химия в Европа"
Електронен учебник по химия и система за класификация

20.10.2014 ·   Новини

 
 
Електронен учебник и система за класификация след проекта "Зелената химия в Европа" - 15 октомври 2014
Автор: Димка Кабаиванова
Телевизия - Стара Загора


През третия ден от работната среща по Международния проект "Зелената химия в Европа", изпълняван от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Стара Загора и училища от пет страни в Европа. Електронен учебник по химия и система за класификация ще са крайните продукти по проекта. Проектът "Зелената химия в Европа" е по Програма "Леонардо да Винчи". Работата по него приключва в средата на юни 2015 година. Както ТВ Стара Загора съобщи, тази година работната среща домакинства старозагорската Професионална гимназия по ветеринарна медицина. 40 учители и ученици от Австрия, Унгария, Румъния, Италия и Турция днес посетиха Регионалния исторически музей и пивоварна "Загорка". По- късно в залата на гимназията партньорите по проекта обсъдиха бъдещото му развитие. Естер Вилани е преподавател по английски език в училище в Будапеща, което е специализирано за изучаване на химия и информационни технологии. Тя е координатор на проекта от страна на това учебно заведение в Унгария. Тридесет ученици от училището в Будапеща участват в проекта директно, но, по думите на Естер Вилани, индиректно в него участват над 100 ученици. Естер Вилани сподели и впечатлението си от старозагорската професионална гимназия и от Стара Загора. Утре програмата предвижда посещение на розоварна и етнографски комплекс. Гостите ще могат да видят храм- паметкика в град Шипка, тракийската гробница в Казанлък, гробницата "Голямата Косматка" в Долината на тракийските царе и Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", където ще бъдат връчени и сертификати на участниците в проекта.

 

*****


 
ГИМНАЗИЯ ПО ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА "ИВАН П. ПАВЛОВ" - ГР. СТАРА ЗАГОРА ПОСРЕЩА  ГОСТИ ОТ ЕВРОПА


     Повод за домакинството е четвъртата работна среща по Европейски проект "Зелената химия в Европа".
     От 13 до 18 октомври 2014г. гимназията ще посрещне 40 учители и ученици от Австрия, Унгария, Румъния, Италия и Турция, които ще вземат участие в работната среща. Проектът е финансиран по програма "Учене през целия живот", секторна програма "Леонардо да Винчи", дейност Партньорства.
     Проектът е свързан с проучване, изследване и представяне на "Дванадесетте принципа на Зелената химия".
     В часовете за лабораторни упражнения по химия, учениците прилагат принципите, като създават продукти, съобразени с идеите на 12- те принципа - рециклиране на хартия, получаване на сапун от екологични съставки, получаване на разтвор за консервация на животински органи и др., които се съхраняват за учебни цели.
     Проучват как производствени предприятия работят, респектирайки зелената химия. Посещават предприятия и наблюдават тези процеси. Едно от тях е пивоварна "Загорка" и построеният от нея единствен за сега "Зелен склад" за готова продукция.
     Тих партньор на гимназията по проекта е козметично предприятие "Арома", което е известно със своята "Зелена линия" от козметични продукти.
    По време на работната среща учениците, участващи в проекта и гостите ще посетят "Загорка" и "Арома" и ще наблюдават производството.
    В програмата е включено посещение в резерват "Дамасцена" с. Скобелево, където ще се запознаят с производството на розово масло.
    Културната програма включва посещение на музеи и паметници на културата в Стара Загора и областта.
    Гостите ще се насладят на красивия български фолклор, представен от ансамбъл "Загоре" в едночасов концерт, изпълнен специално за тях.
      
Таня Картулева    
Координатор на проекта
тел. 0878 190 351Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора © 2024