“Иванпавловци” събраха овации на рускоезичен фест

27.04.2013 ·   Новини

Преди дни в Руския културно-информационен център в София се проведе XIII международен фестивал за детско и юношеско театрално творчество на руски език, посветен на 135-тата годишнина на Освобождението на България от турско робство. Негови инициатори и организатори са Руският културно-информационен център и Руският камерен театър от София под патронажа на Посолството на Руската федерация в България.
Стара Загора бе представена достойно на фестивала от театрална трупа, съставена от възпитаници на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина “Ив. П. Павлов” с художествен ръководител, преподавателят по руски език и литература Патриция Ахчиева.
Младите артисти, ученици от 9, 10 и 11 клас, бяха подготвили пиесата на Антон Павлович Чехов “Конска фамилия”. По-голямата част от творческия колектив са ученици от 9 клас. Те изучават руски език едва от тази учебна година и то като втори чужд език. Самият ученически театър на руски език също е рганизиран в гимназията тази учебна година.
Тринадесет колектива с най-разнообразен репертоар се конкурираха във фестивалната надпревара. Младите старозагорски артисти се представиха много добре. Бяха поканени първи на сцената, за да получат наградната статуетка на феста, диплома за участие и грамота за най-добър декор.
Успехът амбицира членовете на трупата да се представят още по-добре на XIV издание на фестивала. Да им го пожелаем от сърце!


НБП, Ирина МИНЕВА

председател на Сдружение с нестопанска цел “Руски клуб – Стара Загора”Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора © 2024