ДЕЙСТВАЙ! СЪДЕЙСТВАЙ! ВЪЗДЕЙСТВАЙ!
Дни на Европейския Парламент в Стара Загора

28.04.2014 ·   Новини

Европейският Парламент - Информационното бюро в София, Европейската комисия- Представителство за България и Европейският информационен център Европа Директно - Стара Загора организираха Дни на Европейския Парламент в Стара Загора и четвъртото издание на European Master Class на 25-26 април 2014 година. Инициативата беше посветена на предстоящите избори за Европейски парламент.
В дните взеха участие училища от Стара Загора, Старозагорска област  и Ямбол.
За първи път участваха и група ученици от  12  и 11 клас на  Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван П.Павлов" гр. Стара Загора. В оспорвани  дебати и викторина  на тема  Европейския  съюз   те бяха класирани за  вторият етап.
Учениците: Христо Андреев Митев- 12 б, Мария Недялкова Грудева- 12 а, Станислава  Димитрова Янкова- 12 а , Любомира Любомирова Бекирска- 12 а, Натали Димитрова Стоянова- 11 г клас под ръководството на преподавателката по Свят и личност Екатерина Русева продължиха участието си   в "Дните на Европейския  парламент" проведен на Старозагорските минерални бани. На този етап участие взеха отбори от 9 училища от Стара Загора, Казанлък, Раднево  и  Ямбол. В работата на учениците преобразили се като евродепутати взеха участие професор Ингрид  Шикова от СУ катедра Европеистика, Есен Алиева  от представителството на Европейската комисия.
  Тук  задачата изискваше да разиграят заседание на Европейската комисия за Многогодишната финансова рамка 2014- 2020 на Европейския парламент. След предварителна подготовка се проведе  изключително интересен и успорван дебат за финансовата рамка и привилегиите, с които разполагат някой от старите държави членки на ЕС. Всеки отбор трябваше да защитава позицията на някоя от 28- те държави членки.
През втория ден от Дните на Европейския парламент участниците  разиграха заседание на Европейския парламент групирани съобразно политическите партии в европейската институция. Това което показаха младите хора беше приятна изненада за ръководителите на мероприятието и  учителите подготвили отборите. Показаха се като изключително ерудирани и знаещи. Настоящите и бъдещите евродепутати  могат да се учат от техния устрем и желание да променят  ситуациата в Европа и най- вече в България .
Учениците от отбора на ПГВМ"Иван П.Павлов" се отличиха със  завидни умения Абитуриентът от 12Б клас  Христо  Ангелов Митев. Той се оказа изключително  добре подготвен по дебатираните  проблеми. Беше удоволствие за мен като негов преподавател да следя  политическите  му изяви. Уменията му спечелиха  симпатиите на  организатори  и участни. Ако в бъдеще реши да се занимава с политика страната ни само ще спечели от това.
Добри политически умения демонстрираха  и останалите от отбора. Това е показател, че в нашата гимназия учат умни , интелигентни  и начетени  млади хора .
Представителството на Европа Директно - Стара Загора  награди участниците с предметни награди и  сертификати за участие.
Най- добрите ще посетят през есента на 2014 година  новия Европейски парламент. От  нашето училище  с тази награда могат да се похвалят Христо Митев- 12Б  и Натали Стоянова - 11г клас.


                           Преподавател: Екатерина РусеваНационална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора © 2024