Вълнуващи събития през месеца на четенето

01.05.2023 ·   Новини

В седмицата от 3-ти до 7-ми април осмокласниците на НПГВМ „Иван Павлов“ и гимназистите от XI Б клас посетиха училищната библиотека. Инициативата под наслов „Що е библиотека?“ бе първото събитие от „Месец на четенето“. Там учениците гледаха презентация на тема „Десетте най-големи библиотеки в света“. Библиотекарката г-жа Росена Михова ги запозна с работата на библиотекаря и ги разведе из училищната библиотека. Учениците имаха възможност да си направят картон и да си вземат книга за вкъщи.

На 6 април, във връзка с месеца на четенето, ученици от VIII Г клас посетиха училищната библиотека, където гост бе Снежана Маринова – знакова фигура в обществения живот на Стара Загора. Дългогодишната директорка на Регионална библиотека „Захарий Княжески” представи пред учениците новата си книга „Мозайка от миналото на Стара Загора”. Тя разказа за съвместната работа със съавторката Светла Димитрова и сподели интересните си краеведчески изследвания за историята на родния град. Повечето от осмокласниците бяха запознати със съдържанието и споделиха какво ги е впечатлило и какво не са разбрали от представените истории. Г-жа Маринова с радост разясни събития и случки и прочете любима част от книгата. Децата изказаха желание подобни срещи разговори да продължат и занапред, а Снежана Маринова с готовност прие поканата.

На 19 април бе проведена кампанията „Едно кафе с книга, моля!“ Във фоайето на първия етаж на гимназията учениците имаха възможност да споделят своята любима книга или да си изберат такава. Това ставаше на чаша кафе или чай. Късметче с цитат от книга пък даряваше с усмивка всеки читател.

На 20 април пет момичета от НПГВМ „Иван Павлов“ се включиха в осемнадесетото издание на маратона „Четяща Стара Загора“. Моника Загорчева и Йорданка Козарска от X В клас, Мартина Крумова и Росица Йоргова от XI Г прочетоха откъс от свое любимо произведение, а Екатерина Георгиева – XI А клас, представи свое лично творчество. Ученичките бяха поздравени от организаторите за избора си на литература и за смелостта си да я представят пред останалите. В края на четенето всички те получиха бурни аплодисменти.

На 26 април, във връзка със Световния ден на книгата и авторското право , в НПГВМ „Иван Павлов“ се проведе маратон по четене „Аз ще чета, а ти ще ме чуеш ли?“. Празникът на книгата започна в 14:30 часа в кино залата на училището. Единадесетокласничката Мартина Крумова откри маратона със стихотворението „Празник на четящите“, написано специално за събитието от д-р Мария Табанова. В маратона се включиха ученици от VIII, IX, X и XI клас и преподаватели на гимназията. Четящите представиха откъси от любими книги, стихотворения, както и лично творчество на български и английски език.Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора © 2024