учебна 2015/2016 изяви -

Отиване към съдържанието

Главно меню:

учебна 2015/2016 изяви

Информация > Новини
 

16 юни 2016 година


На 16 юни 2016 г. в ПГВМ се проведе ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ. Десетки бъдещи ученици и граждани от цялата страна разгледаха кабинетите, лабораториите и ветеринарните клиники на професионалната гимназия. В парада на домашните любимци участваха кучета, котки и папагали. "Стопаните се грижат добре за питомците си - споделиха ветеринарните лекари. - Информирани са за породите и се консултират със специалисти при необходимост." Всички  получиха сертификати за участие. Видимо доволни бяха животинчетата,  които почерпиха с подходящи храни.

  Бъдещите техник-технолози по качеството на храни и напитки организираха изложба "Кулинарни изкушения". И наистина не остана неизкушен зрител.. Сладките и солени лакомства, приготвени в обзаведения специализиран кабинет на училището, доказаха, че е възможно съчетаването на вкусна и полезна храна.
  По традиция в Деня на отворените врати директорът на гимназията д-р Ябълкаров връчи наградите на отличените ученици в конкурса "Ветеринарният лекар - лечител на човечеството". И тази година надпреварата беше оспорвана. 29 творби на деца от 7 области на страната се състезаваха за най-добра рисунка, презентация, есе.
  Гостите на ПГВМ останаха очаровани от обновените лаборатории и европейски оборудвани клиники, както и от красивото разположение на гимназията сред половинвековни дървета.

 
 

6 юни 2016 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) определи победителя в конкурса за ученическо есе на тема "Законът и справедливостта" сред учениците от Х-ХІІ клас, обявен с решение на ВСС по протокол №18/14.04.2016г. На първо място е класирана Пенка Стефанова Стефанова, ученичка от XI "в" клас в Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Петрович Павлов", гр. Стара Загора.
По решение на Пленума на ВСС с "Грамота" е отличен Николай Емилов Беремлийски, ученик от XII клас на Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов", гр. Враца, класиран с минимална разлика на второ място в конкурса.
Отличената на първо място творба е определена въз основа на класиране, направено от конкурсна комисия, определена с решение на ВСС по протокол №18/14.04.2016г. Грамотите и предметната награда ще бъдат връчени на победителя на 06.06.2016г., в Деня на отворените врати на Висшия съдебен съвет.
В конкурса са участвали 63 есета на ученици от цялата страна, като най-голям е броят на участниците от градовете Видин, Бургас и Русе.


"Законът и справедливостта"  -  Пенка Стефанова Стефанова, ПГВМ "Иван П. Павлов" - Стара Загора

 
 

15 май 2016 година

В бурен дебат се превърна церемонията за награждаването на победителите в националния конкурс за есе на тема "Държавата, в която искам да живея". Събитието се състоя в академичната база на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в София на 15 май.
Аудиторията беше препълнена от ученици, родители и учители, дошли от различни градове, за да чуят презентациите на авторите на десетте най-добри есета. Те бяха събрали най-много точки сред общо 271 творби на младежи на възраст между 16 и 19 години. Над 1000 страници заемат техните разсъждения за състоянието и бъдещето на обществото.
Финалистите трябваше да защитят своите виждания пред журито и публиката, за да бъдат определени победителите. ПГВМ също имаше свой финалист - Иван Живков Желев от 11 клас, който в последствие взе и третото място от 270 есета на ученици от цялата страна.


"Държавата, в която искам да живея" - Иван Желев, ПГВМ "Иван П. Павлов" - Стара Загора 
 

26 март 2016 година
Втора национална Кръгла маса събра младежки елит в Чирпан

На 26 март 2016г. в СОУ "П.К.Яворов" се проведе втора национална Кръгла маса по проблеми на младежката агресия, домашното насилие и прояви на дискриминация на основата на етнически, религиозни и други различия сред младите хора в образователната система. За пореден път проявата бе по инициатива на Младежкия правозащитен център "Заедно за теб", а съорганизатори бяха Българският хелзинкски комитет, Регионален инспекторат по образованието Ст.Загора, СОУ "Максим Горки" Стара Загора, СОУ "Екзарх Антим Първи" Казанлък и СОУ "П. К. Яворов" Чирпан. Гост на събитието беше г-жа Даниела Драгийска - председател на ОбС Чирпан.
Със свои доклади, изказвания и презентации участие в Кръглата маса взеха ученици от: 138-мо СОУ "Проф. Васил Златарски" София, от Стара Загора: Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски, Гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан", СОУ "Максим Горки", Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия "Лубор Байер", Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Петрович Павлов"; СОУ "П. Р. Славейков" Кърджали, СОУ "Екзарх Антим І" Казанлък; "СОУ "Васил Левски" Гълъбово, "СОУ "Христо Ботев" - гр. Джебел, и домакините - СОУ "П.К. Яворов".
Обръщение към участниците в Кръглата маса произнесе единадесетокласникът Георги Монев - председател на Организационния съвет към Младежкия правозащитен център "Заедно за теб". Приветствие към всички участници и гости поднесе и г-н Трифон Йорданов - и.д. директор на СОУ "П. К. Яворов, домакин на проявата, в което изрази задоволството си от нарастващия интерес на младите хора към проблемите на гражданското общество. Бяха прочетени поздравителни адреси от директорите на СОУ "Максим Горки" Стара Загора, на СОУ "Екзарх Антим І" Казанлък и от Българското училище "Васил Левски", гр. Саутхемптън, Великобритания .
Акцентите в тази национална Кръгла маса бяха два: "Младежката агресия, породена от ксенофобия, расизъм, религиозни, етнически и други различия" и "Национална идентичност и мултикултурализъм (мултикултуралистични модели)", като представянето на докладите беше организирано в традиционните две работни секции по двете теми: "Моят свят е млад и свободен" и "Различни, но приятели". Ръководител на първа секция беше доцент д-р по история Георги Вълчев от СУ "Св.Кл. Охридски". Работата на втора секция се ръководеше от професор д-р по философия Христо Тодоров - заместник - ректор на Нов български университет - София, и г-н Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет.
Участниците имаха възможност да представят своите доклади, есета и презентации и да ги дискутират емоционално, но делово и конструктивно. Учениците показаха богати наблюдения и ясни позиции по обсъжданите проблеми, а слушателите бяха впечатлени от знанията и идеите на докладчиците, от адекватността и свободата на тяхното речево поведение. В цялостното си представяне - оживено и плодотворно - младите хора показаха способност за диалог и желание за съвместна работа по проблемите на гражданското общество. Вълнуващ момент беше представянето на родения в Сирия осмокласник от СОУ "Екзарх Антим І" Казанлък Юнис Юсеф Асфар ("най-силният ученик в класа", по думите на неговата учителка). На ясен български език и с интересни фотографии младежът - син на българка и сириец - представи нелеката съдба на своето семейство, внезапно преобърната от войната в Сирия. Юнис впечатли както с познанията си за българския свят като природа, традиции и обичаи, така и с любопитни факти за историята и културата на своята родина.
На закриването на събитието ръководители на двете секции обобщиха резултатите от заседанията и изразиха удовлетворението си от работата с учениците. Г-н Вълчев заяви, че "участниците са изключително интелигентни и мотивирани млади хора, които трябва да развиват силните си страни", а г-н Тодоров подчерта, че "участието им е изпитание, което те са издържали по най-добрия начин". На финала г-н Красимир Кънев - член на Общото събрание на Младежкия правозащитен център "Заедно за теб", поздрави участниците в Кръглата маса за ползотворната работа, пожела им бъдещи успехи и връчи на всеки един от тях удостоверение за участие .
Накрая участници и гости бяха поканени на посещение в Дома на Яворов, където ги очакваше г-н Тодор Иванов - главен уредник на музейния ансамбъл и председател на Младежкия правозащитен център "Заедно за теб". Там имаха възможността не само да разгледат родния дом на великия поет и интересната музейна експозиция, да си направят снимки за спомен, но и да се насладят на богатата откъм факти и въздействащо поднесена беседа от г-н Иванов. Всички се обединиха около становището, че това вълнуващо и неповторимо преживяване е чудесен финал на проявата.


 
 
 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню